roda.de.premsa.EFEC
Signatura del conveni 2ª edició programa EFEC

És una iniciativa del partenariat públic-privat format pels departaments d’Ensenyament i Economia i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, l’Institut d’Estudis Financers (IEF) i les entitats financeres BBVA, “la Caixa“, Banc Sabadell, que ja van participar en la primera edició, i Banco Santander i Caixa d’Enginyers, que s’hi incorporen per primera vegada.

Després de l’èxit de la primera edició del programa d’Educació Financera a les Escoles de Catalunya (EFEC), que va arribar a 6.600 alumnes catalans, el partenariat públic-privat format pels departaments d’Ensenyament i Economia i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, l’Institut d’Estudis Financers (IEF) i diverses entitats financeres ha signat aquest matí el conveni de col·laboració que dóna el tret de sortida a la segona edició.

Aquest any, el programa torna a comptar amb la participació del BBVA, “la Caixa” i Banc Sabadell i amb la incorporació de dues noves entitats financeres: Banco Santander i Caixa d’Enginyers. Com a prova pilot, a la segona edició també s’impartiran tallers a pares i professors, en col·laboració amb les AMPAS.

Es tracta d’una iniciativa capdavantera a l’estat espanyol. Per aquesta segona edició, s’ha duplicat l’abast del programa pel que fa al nombre de centres i alumnes i s’ha ampliat el període d’execució, que està previst entre els mesos de gener i abril de 2014. Durant aquest temps, una xarxa de voluntaris formada per uns 400 professionals en actiu o jubilats del sector financer impartiran gairebé 2.600 tallers sobre diferents aspectes relacionats amb les finances bàsiques. Els destinataris d’aquests tallers són prop de 13.200 alumnes de 4t d’ESO de més de 210 centres escolars (públics, concertats i privats) de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona, xifra que representa el 20% de l’alumnat d’aquest nivell.

Seguint les recomanacions de la Comissió Europea i de l’OCDE.

L’objectiu del programa EFEC, seguint les recomanacions i directrius marcades per la Comissió Europea i de l’OCDE, és ajudar els estudiants catalans a prendre consciència de l’ús dels diners i comprendre l’operativa financera bàsica.

A diferència d’altres programes similars que s’han desenvolupat o es desenvolupen al nostre país, en el programa EFEC són els professionals financers els quals, de forma voluntària i després de rebre formació específica a càrrec de l’equip docent de l’IEF, són els encarregats de transmetre els coneixements financers entre els joves.

Els tallers, amb un plantejament teòric i pràctic, es basen en material pedagògic dissenyat per l’IEF exclusivament per a aquest programa i es divideixen en cinc temàtiques: “Administrant el teus diners” (gestió dels pressupostos personals), “Finances per a la vida” (introducció a la planificació financera personal i a l’estalvi a llarg termini), “Endeutar-se amb seny” (productes de crèdit i com evitar el sobreendeutament ), “Inversió intel·ligent” (característiques i com seleccionar productes financers d’estalvi i inversió) i “Els dubtes quotidians d’en Jaume” (situacions financeres quotidianes: consum intel·ligent, apartats d’una nòmina, pagaments on line i referències als tipus de canvi).