L’objectiu dels tallers és formar als joves perquè prenguin decisions financeres amb coneixement

El programa estrena una APP pels alumnes després d’haver impartit més de 10.000 tallers a tot Catalunya

Aquest mes de novembre ha arrencat la 5a edició del Programa EFEC, que ofereix tallers d’educació financera bàsica per alumnes de 4t d’ESO de les escoles públiques, concertades i privades de Catalunya que ho sol·licitin.

Cada curs són més les escoles i voluntaris que s’adhereixen al programa impulsat per l’Institut d’Estudis Financers (IEF), els departaments d’Ensenyament i de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda de la Generalitat de Catalunya i les principals entitats financeres i associacions professionals del país. Enguany, el programa es consolida i ja té inscrits 320 centres escolars d’arreu del territori. Durant les quatre edicions anteriors, ja s’han impartit 10.300 tallers per a 55.000 alumnes.

efec-2016-2017

Aquesta iniciativa, pionera a l’estat espanyol, s’emmarca en les recomanacions d’organismes internacionals (OCDE), amb la finalitat de dotar a la ciutadania amb millors competències per a poder gestionar i augmentar els estalvis, i evitar episodis com l’endeutament o l’exclusió financera.

La peculiaritat del programa és que els tallers són impartits majoritàriament per treballadors voluntaris (professionals del sector financer-econòmic en exercici o jubilats), i que són prèviament formats per l’IEF. En aquesta 5a edició també s’han format més de 100 professors de secundària que tindran l’opció d’impartir directament els tallers.

EFEC està composat per sis tallers que posen especial èmfasi en l’economia domèstica i la gestió de les finances personals en el dia a dia. Abans de l’inici de cada curs, s’actualitzen els continguts dels tallers amb les aportacions del consell assessor -format per professors de centres públics i concertats que participen-, voluntaris i el Departament d’Ensenyament.

En les edicions anteriors, totes les parts implicades han valorat molt positivament la iniciativa, fet que anima als responsables a seguir treballant “per oferir una educació financera de més qualitat i adaptada als nous temps”, destaca Josep Soler, director general de l’IEF. Segons les enquestes de l’any passat, un 86’2% dels professors opina que el programa és molt positiu pels alumnes i li dóna una nota de 7 a 10, un 78’24% dels alumnes considera que l’educació financera hauria de formar part del programa de 4t d’ESO i, un 95% del professorat dóna molta importància al fet que sigui un voluntari extern del sector financer qui faci el taller a l’escola, i per últim, més del 90% dels centres escolars afirma que el seu centre seguirà participant.

L’APP EFEC

Una de les novetats destacades d’aquesta edició és el llançament de l’APP EFEC, desenvolupada per l’IEF. L’aplicació és un joc amb preguntes d’educació financera pel mòbil adreçada als alumnes que reben els tallers.

II Concurs d’Infografies

Enguany se celebrarà la 2a edició del Concurs d’Infografies d’EFEC, on tots els alumnes poden realitzar una infografia sobre els temes tractats als tallers. Entre els premis hi ha una estada d’estiu per aprendre anglès, una càmera esportiva o uns altaveus sense fil. Els guanyadors recolliran el premi a l’acte de cloenda del programa. Les infografies de la passada edició es poden veure a la comunitat d’EFEC.

Cada any, més col·laboradors

La 5a edició del Programa EFEC és possible gràcies al suport d’entitats i associacions del sector econòmic-financer. Entre els col·laboradors hi ha Caixabank, Banc Sabadell, BBVA, Santander, Caixa d’Enginyers, l’Institut Català de Finances, l’EFPA (Associació d’Assessors Financers), el Col·legi d’Economistes de Catalunya, el Col·legi de Censors Jurats de Comptes de Catalunya i l’Agència Tributària de Catalunya.

IEF, pioner en divulgació financera

L’Institut d’Estudis Financers és una entitat de referència en la formació i divulgació bancària i financera, creada per les entitats de crèdit espanyoles més rellevants i per la Generalitat de Catalunya, per tal d’afavorir la competitivitat, l’eficiència i la internacionalització del sector financer, així com la promoció de noves iniciatives.

Durant més de 25 anys de trajectòria, l’IEF ha desenvolupat activitats formatives en les quals hi han participat més de 100.000 professionals de tots els àmbits del sector; ha participat en projectes de la Comissió Europea i és l’únic membre espanyol de l’Associació Europea d’Instituts Bancaris (EBTN), que integra els 40 instituts de formació financera més prestigiosos de 32 països europeus.